ћир lat

Сарита Брадаш: Незапосленост брзо расте

16. јул 2020


На евиденцију Националне службе запошљавања (НСЗ) Србије у јуну се пријавило 38.640 грађана, што је 40 одсто више него у мају, изјавила је истраживачица Фондације Центар за демократију Сарита Брадаш

"У мају ове године посао је затражило нових 26.453 људи, а у јуну 2019. године 27.403, што значи да незапосленост брзо расте", рекла је Брадаш за агенцију Бета.

Она је додала да је од укупног броја пријављених на евиденцију у јуну 25.368 људи први пут затражило посао, а 13.272 њих је већ негде радило.

Брадаш је рекла да ће бити "врућа јесен" јер ће без посла због кризе у економији изазване пандемијом вируса COVID-19 остајати све већи број људи.

Право на новчану надокнаду у НСЗ, према речима Брадаш, има лице које је било осигурано за случај незапослености 12 месеци непрекидно или са прекидима 18 месеци.

Да би незапослени радник остварио право на социјалну помоћ према Правилнику о обрасцима у поступку остваривања права на новчану социјалну помоћ мишљење даје и центар за социјални рад на основу оцене разлога за пропуштену зараду, броја чланова домаћинства и другог чиме се утврђује социо-економски статус породице.

Подаци о пропуштеној заради утврђују се на основу могућности радног ангажовања појединца, односно члана породице, учесталости радног ангажовања и цене рада на слободном тржишту за одређени посао и могућности издавања некретнина у власништву у закуп.

(Извор: Бета)