ћир lat

Ускоро нове мере усмерене ка додатном запошљавању

4. јун 2020


Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је јутрос почела исплата другог дела минималне зараде на рачуне 235.000 предузећа и привредних субјеката, који запошљавају 1.050.000 радника. 

 

Мали је, гостујући у Јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије, рекао да је то друга минимална зарада која се исплаћује у оквиру великог пакета економских мера, уз напомену да ће још једна бити исплаћена почетком јула.

Он је навео да се цео пакет од 5,1 милијарде евра примењује на прави начин, да предузећа користе могућност да не плаћају порезе и доприносе на зараде, да се дају кредити за ликвидност и обртна средства. 

Избегли смо најцрњи сценарио који је погодио велики број земаља у свету – незапосленост и затворене фабрике и зато са оптимизмом очекујемо крај године и с правом кажемо да хоћемо да будемо најуспешнија економија ове године и да имамо највећи раст БДП-а у Европи, истакао је министар.

Према његовим речима, новац се аутоматски пребацује на рачуне предузећа и она већ данас могу да исплаћују запослене.

Сви кажу да је ова помоћ спасила приватна предузећа. Са одлагањем плаћања пореза и доприноса на зараде и исплатом минималне зараде, ти људи нису остали без посла и то нам је најважније, нагласио је министар.

Мали је, говорећи о помоћи од 100 евра, рекао да се до јутрос у 8 часова пријавило 4.280.000 грађана.

Ако на то додате пензионере и оне који примају социјалну помоћ, који аутоматски добијају новац, за овај вид помоћи се пријавило 6,2 милиона грађана, што показује колико је та мера била оправдана, напоменуо је Мали.

За нас је било важно да покажемо колико је држава јака, да има новца и да пренесемо једну дозу оптимизма на грађане, објаснио је Мали.

Он је додао да је држава испунила своје обећање, подсетивши на то да су се током ранијих криза давала разна велика обећања, која нису испуњена.

Министар је указао на то да је у Србији, према подацима Пореске управе и Републичког завода за статистику, од краја фебруара до 15. маја, број запослених порастао за приближно 7.000.

Према званичним подацима, како је рекао, 15. маја је укупан број запослених, за које се плаћају порези и доприноси на зараде, износио 2.196.372, што је за 6.988 више него 27. фебруара, две-три недеље пре ванредног стања и епидемије коронавируса.

Имамо готово 7.000 више запослених и пријављених људи него пре кризе. То значи да смо добро осмислили мере и успели да сачувамо радна места, истакао је Мали и најавио нове мере усмерене ка додатном запошљавању.

Наредних дана очекујте свеобухватан подстицајан програм за ново запошљавање, навео је он, додавши да се разматра око 20 различитих мера, међу којима су умањење пореза и доприноса на зараде за нове запослене, као и стимулације у новцу за подстрек предузећима да запосле нове раднике.

Циљ нам је, пошто смо сачували радна места, да још интензивније кренемо у ново запошљавање како бисмо и животни стандард грађани додатно подигли, закључио је министар.

Извор: Влада Републике Србије/РТС