ћир lat

„Горење” затвара фабрику у Зајечару

15. мај 2020


Две године након доношења одлуке да пословање фокусира на снажно развијање основне делатности, а то је производња кућних апарата и постепени излазак из осталих производних делатности, менаџмент „Горења” донео је одлуку да затвори зајечарску фабрику за производњу санитарне опреме „Горење Хоум”. 

Фабрика, како наводе из компаније „Горење”, већ дуже послује са значајним губицима.

Менаџмент „Горења” интензивно преговара са два потенцијална партнера који би изнајмили или купили простор и капацитете за производњу и омогућили поновно запошљавање радника у зајечарској фабрици у што краћем року.

„Очекујемо да би ти преговори могли да буду окончани веома брзо. Оба заинтересована партнера имају намеру да шире делатност, па би у овој фабрици посао могло да нађе и више радника него што их ми у овом тренутку имамо. Реч је иначе о можда и најбољем тиму запослених који 'Горење Група' има, и зато је одлука о повлачењу из производње за нас била веома тешка”, навео је директор „Горење Хоум Зајечар” Владо Кребс.

Он је додао да одлука о обустављању производње нема везе са актуелном пандемијом, преноси Танјуг. „Она је резултат значајних губитака које ова фабрика има, као и стратешке одлуке Горења да се фокусира на основну делатност производње кућних апарата, и да се повуче из свих осталих, попут производње санитарних уређаја”, објашњава.

У разговору са представницима репрезентативног синдиката постигнут је договор о свим битним елементима окончања уговора о раду и отпремнинама за 102 запослена у зајечарској фабрици.

„Горење” је у Зајечару почело је са радом 2011. године када је купило компанију Порцелан. Главни портфолио у последње две године чинили су производња судопера, умиваоника и санитарне опреме.

И поред инвестиција од преко 10 милиона евра уложених опрему и инфраструктуру у претходних девет година, ова фабрика није успела да обезбеди одрживост пословања.

У претходне две године, током имплементације стратешког плана о постепеном изласку из споредних делатности матична компанија у Словенији продала је мариборско предузеће за прераду отпада „Горење Суровина” и његове огранке фирми „Еко Суровина”, као и фабрику бојлера „Горење Тики” из Старе Пазове.

„Хајсенс Горење”, како се наводи у саопштењу, остаје посвећено плановима о јачању тржишних позиција у области основне делатности - производње кућних апарата.

Фабрика у Ваљеву остаје центар производње расхладних уређаја „Хајсенс Горење” за Европу, и у њој је у наредном периоду планирано повећање обима производње и проширивање капацитета.

Извор: Политика